loading...
وبلاگ شخصی نیما فتاحی
نیما فتاحی شهریور بازدید : 249 سه شنبه 01 خرداد 1403 نظرات (0)
دانلود کتاب روشهای عددی درمهندسی به کمک نرم افزار متلب نوشته جان کیوسالاس


 Numerical Methods in Engineering with MATLAB by jaan kiusalaas

IntroductionNumericalMethods in Engineering withMATLAB® is a text for engineering
 students and a reference for practicing engineers, especially those
 who wish to explore the power and efficiency of MATLAB. The choice of
 numerical methods was based on their relevance to engineering problems.
 Every method is discussed thoroughly and illustrated with problems
 involving both hand computation and programming. MATLAB
 M-files accompany each method and are available on the book web
 site. This code is made simple and easy to understand by avoiding complex
 book-keeping schemes, while maintaining the essential features of
 the method. MATLAB, was chosen as the example language because of
 its ubiquitous use in engineering studies and practice. Moreover, it is
 widely available to students on school networks and through inexpensive
 educational versions.MATLAB a popular tool for teaching scientific
 computation.

download

 link 1

http://www.mediafire.com/?tkmzmqtzqtz

 link 2

http://www.ziddu.com/download/103593...CuPpY.pdf.html
نیما فتاحی شهریور بازدید : 506 سه شنبه 01 خرداد 1403 نظرات (0)
دانلود کتاب استاندارد طراحی چرخ دنده به صورت متریک
ELEMENTS OF METRIC GEAR TECHNOLOGY
 تمامی استانداردهایی که برای یک طراحی دقیق درزمین چرخ دنده ها به ان نیاز دارید دراین کتاب موجود است
 پس از بحثی کوتاه درزمینه چرایی کاربرد چرخ دنده ها به بحث منحنی اینوولوت ونقش بسیار مهم ان درطراحی چرخ دنده ها میپردازد سپس درمورد انواع چرخ دنده ها واصول وروشهای طراحی انواع چرخ دنده به تفصیل وبخوبی توضیح میدهد
 خواندن این کتاب را به تمامی دوستانی که درس طراحی اجزای ماشین 2 را درپیش دارند یا به بحث چرخ دنده ها علاقه مندند توصیه میکنم
 موفق باشیم

دانلود کنید


 پسورد : spow

دانلود کتاب استاندارد طراحی چرخ دنده به صورت متریک

دانلود

پسورد : www.spowpowerplant.blogfa.com
نیما فتاحی شهریور بازدید : 192 سه شنبه 01 خرداد 1403 نظرات (0)
هنگامی که خودرو در حرکت است و سیستم ترمز عمل خود را برای متوقف کردن آن شروع  می کند، نیرو وزن خودرو از روی چرخ های عقب کاسته میشود و بر روی چرخ های جلو متمرکز میشود. بنابراین بایستی نیروی ترمز در چرخ های جلو بیشتر از چرخ های عقب باشد و به همین علت سیستم عمل کننده ترمز در چرخ های جلو قویتر از چرخ های عقب طراحی می شود.ایجاد تناسب لازم در تقسیم نیروهای ترمز بین چرخ های  عقب و جلو به نحوی که هیچکدام از آنها قفل نشود از وظایف طراحان سیستم ترمز خودرو می باشد. به همین دلیل بیشتر خودروهای جدید برروی دو چرخ جلوی خود دیسک ترمز دارند و در بعضی از خودروهای هر چهار چرخ مجهز به دیسک ترمز هستند دیسک ترمز بهترین نوع سیستم  ترمز شناخته شده تابحال است. دیسکهای ترمز در بسیاری از موارد در توقف لوکوموتیو تا هواپیماهای جت به کار می روند. دیسکهای ترمز دیرتر فرسوده می شود ، کمتر تحت تاثیر آب قرار می گیرد ، خود تنظیم و خود پاک کن است.  گریپاژ کمتر و توقف بهتر وسیله نقلیه نسبت به سیستم های ترمز دیگر از خاصیت دیسک های ترمز اسمت.
 

 
- در واقع دیسک ترمز قسمتی از سیستم ترمز است که کار اصلی توقف خودرو را انجام می دهد.
 
 


 
- سیلندر ترمز دیسکی
دو نوع اصلی سیلندر ترمز دیسکی وجود دارد : سیلندر ترمز دیسکی معلق و سیلندر ترمز دیسکی ثابت.البته انواع دیگری نیز وجود دارد اما این دو نوع ذکر شده رایج تر هستند.
توجه: سیلندر ترمز دیسکی در صورت مشاهده نشت روغن ترمز باید تعویض شود.
- سیلندر ترمز دیسکی معلق تک- پیستون
رایج ترین نوع دیسک ترمز در خودروها جدید سیلندر ترمز دیسکی شناور تک-پیستونی      (single-piston floating Caliper) است. معلق بودن این سیلندر به آن خاصیت خود تنظیمی و خود مرکزی می دهد. این نوع دیسك ترمز امروزه به علت قیمت تمام شده ارزان تر و كارایی مطمئن به طور وسیع مورد استفاده قرار گرفته است.
سیلندر ترمز دیسکی ثابت دو - پیستون
سیلندر ترمز دیسکی دو- پیستون نیز در بعضی از خوروهای گران قیمت تر  نصب می شود که سیستم ترمز آن خودرو را از ضریب اطمینان بالاتری برخوردار می سازد.
سیلندر ترمز دیسکی ثابت چهار - پیستون
در این نوع سیستم در هر طرف روتور دو سیلندر ترمز قرار دارد. سیلندر ترمز دیسکی ثابت  چهار- پیستون از ضریب اطمینان بسیار بالاتری نسبت به دو نوع قبل برخودار می باشد اما به همان نسبت نیز گرانتر و هزینه سرویس کردن  آنها نیز بسیار بیشتر از سیستم تک – پیستون است. این نوع سیستم ترمز در خودروهای بسیار گران قیمت و خودروهای پرقدرت نصب می شود.
اما امروزه  در تولید انبوه خودروهای ارزان قیمت ،   کارخانه های خودروسازی به علت ارزان بودن و ضریب اطمینان  مناسب نوع تک – پیستون،  طراحی های  انواع دو و چهار  پیستونی از رده خارج   شده اند.
 
(در شکل بالا  یک نمونه سیلندر ترمز دیسکی معلق تک-پیستون را مشاهده می کنید.)
 
 

-اصول ابتدایی دیسک ترمز
 
اجزای اصلی دیسکی ترمز
- لنتها(لقمه) ترمز
- سیلندر ترمز دیسکی که شامل یک پیستون است.
- چرخنده یا روتور که بر روی توپی چرخ سوار میشود.
- لنتهای ترمز
در هر سیلندر ترمز دیسکی دو لنت ترمز وجود دارد که لنتها به  کفشک فلزی  پرچ شده اند.لنتها بر روی ترمز دیسکی و در دو طرف روتور قرار دارند. سابقا به علت ویژگی جذب گرما و عملکرد بی صدا آزبست،  لنتهای ترمز از آزبست ساخته می شدند اما به علت سمی بودن آزبست و صدمه زدن به سلامتی استفاده از آزبست ممنوع شد و ازعناصر جدید برای ساخت لنت ترمز استفاده میشود.
لنتهای ترمز در مدت زمان ها معین فرسوده شده و نیاز به تعویض دارند. انواع گوناگونی از  لنتهای ترمز با کیفیتهای متفاوت  وجود دارد. که این تفاوت عمدتا مربوط به طول عمر مفید لنت ترمز می شود. لنتهای ترمز سخت تر عمر بیشتر و توانایی توقف بهتر خودرو را دارند و در عوض ممکن است صدای ناراحت کننده ای در هنگام عملکرد  خود داشته باشند.
 
 
دیسک ترمز شباهت زیادی به ترمز دوچرخه دارد.ترمزهای دوچرخه داراری یک سیلندر ترمز دیسکی هستند که لقمه (لنتهای) ترمز را به لاستیک می فشارد.
در دیسک ترمز لنتها به روتور(چرخنده) فشرده می شوند و نیرو به جای اینکه از طریق کابل منتقل شود به صورت هیدرولیکی منتقل می شود.
اصطکاک بین لنتها و دیسک سرعت چرخش دیسک را کاهش می دهد. یک خودروی متحرک میزان انرژی جنبشی قابل توجه ای دارد و وظیفه ی ترمز کاهش این انرژی جنبشیو متوقف کردن آن است.
- چگونه ترمزها این کار را انجام می دهند؟
 
هر وقت شما خودروی خود را متوقف می کنید.ترمزهای خودرو انرژی جنبشی را به گرما تبدیل می کنند.که این گرما در اثر اصطکاک بین لنت و دیسک ترمز ایجاد شده است.
وقتی شما پدال ترمز را فشار می دهید روغن ترمز از سیلندر اصلی از طریق اتصالات به سیلندر واقع بر روی دیسك ترمز وارد شده  موجب حرکت  سیلندر ترمز دیسکی در یک جهت و حرکت پیستون در جهت مخالف می شود. که حركت  پیستون لنت ترمز داخلی سمت خود را به روتور(چرخنده  می فشارد و از  سوی دیگر با حرکت سیلندر در جهت مخالف  لنت ترمز كه در سوی دیگر روتور قرار دارد  به روتور فشرده  میشود. همین امر باعث ایجاد اصطكاك و تولید گرما و همچنین كاهش سرعت خودرو می شود.از طرف دیگر دیسك ترمز و اجزای آن می بایست خنك شوند.تا در ترمز های بعدی به خوبی عمل كنند
بیشتر دیسکهای ترمز به وسیله ی منافذ هوا خنک می شوند.دیسکهای ترمز خنک شونده با هوا دارای یکسری منفذ (پره) در بین سطح یک دیسک ترمز هستند که هوا از داخل آنها پمپ می شود و باعث خنک شدن دیسک ترمز می شود.
 
- خود تنظیمی ترمزها
دیسک ترمز [سیلندر ترمز دیسکی معلق تک-پیستون] خود تنظیم و خود مرکز است. سیلند ترمز دیسکی توانایی لغزیدن از یک سمت به سمت دیگر ار دارد. بنابراین همیشه زمانی که ترمزها [گرفته میشوند] عمل می کنند.به سمت مرکز بر میگردد.از آنجاییکه فنری برای جدا کردن و بازگرداندن لنتهای ترمز به حالت اولیه خود وجود ندارد.همیشه لنتها در فاصله بسیار کمی از روتور (چرخنده) باقی می مانند. (لغزش روتور و ضربه زدن به لنتها در واقع باعث می شود که لنتها کمی از روتور فاصله بگیرند.)
 - ترمزهای اضطراری
در خودرهای مجهز به دیسک ترمز بر روی چهار چرخ ، یک ترمز اضطراری با یک مکانیزم عملکرد متفاوت باید فعال باشد تا در صورت عدم عملکرد صحیح ترمزهای اصلی وارد عمل شوند . اکثر خودروها  از کابل برای ترمز اضطراری استفاده می کنند.
بعضی از خودروها که بر روی  چهار چرخ خود دیسک ترمز دارند دارای یک ترمز کاسه ای مجزا در توپی  ترمزهای عقب دارند.
این ترمز کاسه ای فقط  برای ترمز اضطراری می باشد و فقط توسط کابل کار می کنند نه سیستم هیدرولیکی.
خودروی های دیگر دارای یک اهرم (ترمز دستی) هستند که یک پیچ را می چرخاند یا یک بادامک را فعال می کند.که باعث فشرده سازی پیستون دیسک ترمز می شود.
 
- رسیدگی کردن به ترمزها
معمولترین سرویس لازم برای ترمزها تعویض لنت ترمز می باشد. لنتهای ترمز معمولا دارای یک قطعه فلزی به نام سایش نما (نمایش دهنده میزان سایش و فرسودگی) هستند .

وقتی لنتها به اندازه کافی فرسوده شوند، در زمان گرفته شدن ترمز سایش نما با دیسک ترمز باعث تماس این قطعه با دیسک ترمز شده و صدای غیژغیژ به گوش می رسد که از تماس قطعات فلزی حاصل می شود.
در ضمن یک دریچه بازدید در سیلندر ترمز دیسکی وجود دارد که از طریق آن می توانید میزان فرسودگی لنتهای ترمز را مشاهده کنید.
 

بعضی اوقات خراشهای عمیقی بر روی روتور (چرخنده) ایجاد می شود.این امر زمانی اتفاق می افتد  که لتتهای ترمز فرسوده شده باشند و برای مدت طولانی تعویض نشده باشند. روتورهای ترمز همچنین ممکن است دچار پیچش (تاب برداشتن ) شوند که به معنی از دست دادن سطح صیقلی روتورهاست . وقتی چنین اتفاقی می افتد ممکن است در هنگام متوقف کردن وسیله نقلیه دچار لرزش یا ارتعاش  شود.که این مساله را می توان در بعضی ازمواقع به وسیله تراشکاری (پرداخت – ماشینکاری) روتور برطرف کرد. با این کار یک لایه از سطح روتور برداشته می شود تا سطح آن صاف و صیقلی شود.
نیاز به تراشکاری در هر مورد تعویض کفشک ترمز ها لازم نیست.فقط مواقعی که کفشک ترمزها دچار پیچش یا خراش شدید شده باشند از این گزینه استفاده می شود.در واقع استفاده بیش از حد از معمول از ماشینکاری برای صاف کردن سطح روتورها باعث کاهش عمر روتورها میشود زیرا هر زمان که از این روش استفاده می  شود باعث کاهش ضخامت روتورها میشود. تمام روتورهای ترمز دارای حداقل حد مجاز ضخامت مخصوص به خود هستند قبل از اینکه نیاز به تعویض آنها باشد.این مقدار حد مجاز ضخامت در دفترچه مشخصات فنی خودرو که در زمان فروش خودرو ارایه می شود وجود دارد.

 
نیما فتاحی شهریور بازدید : 248 سه شنبه 01 خرداد 1403 نظرات (0)
خوردگی، زیان ها و روش های کنترل آن
یکی از مهمترین عوامل تخریب تجهیزات صنعتی، پدیدهٔ خوردگی است که به عنوان یکی از زیانبارترین آفت های صنایع مطرح می گردد. این زیان ها به حدی اهمیت دارد که تحقیق در حوزه های مربوط به فناوری های کنترل خوردگی، بخش عظیمی از پژوهش ها و تحقیقات کشورهای پیشرفته را به خود اختصاص داده است. این مطالعات به تدوین استراتژی ها, قوانین، آییننامهها و روشهای مؤثری در زمینهٔ پیشگیری و رفع اثرات خوردگی منجر شده که تحت عنوان "مدیریت خوردگی" مورد مطالعه قرار می گیرند. در کشور ما نیز به دلیل جایگیری صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، در مناطق مستعد پدیدهٔ خوردگی, بررسی این پدیده و مدیریت آن، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار می باشد:



بقیه در ادامه مطلب
نیما فتاحی شهریور بازدید : 164 سه شنبه 01 خرداد 1403 نظرات (0)

 
روش های مختلفی جهت تولید قطعات کامپوزیتی پایه پلیمری وجود دارد که به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند :

 1- روش های تولید ساده لایه چینی دستی و پاششی که شامل روش های تولید با قالب باز هستند . تیراژ دراین نوع تولید ، محدود یک الی سه قطعه در روز است و کیفیت محصول به اپراتور بستگی دارد .

 2- روش های تولید خاص پالتروژن ، پیچش الیاف و لایه نشانی پیوسته که جهت تولید قطعات خاص مانند لوله ، پروفیل ، ورق و غیره مورد استفاده قرار می گیرند .

 3- روش تولید قطعات صنعتی SMC ، BMC ، RTM ، GMT ، LFT و ... که روش های LFT و GMT مربوط به گرما نرم ها و روش های RTM ، BMC و SMC مربوط به گرما سخت ها هستند .

 بازار تولید قطعات صنعتی در اروپا در سال 1999 معادل 352 هزارتن بوده که سهم هریک از این روش ها به صورت زیر است :.....


بقیه در ادامه مطلب...

تعداد صفحات : 7

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 1
  • کل نظرات : 12
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 9
  • آی پی امروز : 0
  • آی پی دیروز : 0
  • بازدید امروز : 1
  • باردید دیروز : 1
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 2
  • بازدید ماه : 27
  • بازدید سال : 161
  • بازدید کلی : 34,429
  • کدهای اختصاصی